Jan-Willem Otto
“Uitvinder, muzikant, kunstenaar en Social Designer maar vooral mijzelf“
Op sociaal vlak ontwikkel ik kunst & techniek- en muzieklessen waarbij de leerling de kunstenaar wordt. Deze lessen geef ik met name aan bijzondere jongeren zoals met kenmerken van autisme of jongeren die in een oneerlijke omgeving leven. Daarnaast geef ik inspiratiesessies aan hogescholen waarbij ik laat zien dat creatief bezig zijn een kwestie van durven is.
Ik vind dat cultuureducatie die creativiteit katalyseert essentieel is voor onze samenleving. Creatief zijn werkt het beste als je keuzes durft te maken die dicht bij jou liggen. Op het moment dat je dit in groepsverband doet, ontstaat er een sfeer waarbij er verschillen bij elkaar waargenomen worden. Mijn cultuureducatie sessies leren daardoor jongeren omgaan met vrijheid.
Ik heb het gevoel dat er in onze cultuur een nieuwe verzuiling door labels en hokjes-denken ontstaat. Labels en hokjes zijn een cultureel hulpmiddel om bepaald gedrag van mensen te categoriseren. Maar dit zegt niks over iemands karakter. Labels en hokjes hebben een duidelijk functie in onze samenleving, maar ik vind het verontrustend als mensen zich gaan gedragen naar de aangewezen categorie. Dit doorbreek ik met mijn werk.
Naast een interesse voor sociaal design ben ik ook een echte nerd, op jonge leeftijd maakte ik allemaal verschillende computerspelletjes. Vanuit deze interesse beheers ik verschillende programmeertalen en gebruik ik verschillende technieken zoals CAD-ontwerp, 3D-printing en CNC-frezen.
Omdat er weinig tools zijn voor het sociaal werk dat ik doe, ben ik zelf instrumenten gaan bouwen waarbij je wel op alle knopjes mag drukken. Deze instrumenten ontwapenen de gebruiker van hetgeen dat ze al kennen, hierdoor ontstaat er een ontdekkende sfeer waarin alles mag. Voor deze instrumenten heb ik in 2020 de Hybrid Future challenge prijs ontvangen voor โBest Innovationโ.
Een aantal voorbeelden van mijn instrumenten zijn:
- een muzikale machine waarmee je met een drummende robot geluidskunst kunt maken;
- een app waarmee je elektronische muziek maakt en daarmee een live optreden kunt geven;
- een apparaat waarmee je tegelijkertijd tekent en geluiden maakt.
Doordat ik mij makkelijk openstel en situaties creรซer waarin iedereen open mag zijn, heb ik een periode veel pijn van anderen meegenomen in mijn werk. In combinatie met corona in de cultuursector en een chaotisch privรฉleven waarin ik zelfstandig mijn huis aan het verbouwen was, kwam er ook nog eens pijn vanuit mijn verleden naar boven. Hierdoor raakte ik het gevoel in mijn werk kwijt en heb ik een periode aan mezelf moeten werken.
In eerste instantie had ik dit niet door en dacht ik dat ik mijn werk niet meer leuk vond. In deze periode zocht ik iets nieuws en ben ik 10 maanden gaan werken als Experience Designer voor Motion Experience in Eindhoven. Daarbij mocht ik grote interactieve installaties ontwerpen en bouwen, zoals een installatie waarbij bezoekers zelf een projectie mapping van het Klokgebouw in Eindhoven konden maken door een kleurplaat te scannen, en een installatie waarbij gasten een eigen avatar konden ontwerpen en besturen met hun lichaam.
Met studio Wotto wil ik onze cultuur uitdagen, creatief te zijn. Dat doe ik door mensen in nieuwe ontwapende ervaringen te plaatsen en daarmee saamhorigheid en zelfacceptatie te creรซren, maar het belangrijkste is dat ik plezier heb in hetgeen dat ik doe en ben.