Een Muzikale Speelplaats voor Iedereen

Dit creatieve nerdje stond op het Nerdland Festival met de SideQuest Rave, een next-level interactieve muziekinstallatie dat mensen samenbrengt. Ik heb geen moment rust gehad, maar dat is voor mij pas echt de high score!

Wat is de SideQuest Rave?

De SideQuest Rave is een interactieve muziekinstallatie waarmee iedereen vette elektronische beats kan maken. Door aan de knoppen te draaien en patronen te tekenen, creëren mensen melodieën, basslines en ritmes.

de SideQuest Rave In actie!

Het unieke aan de SideQuest Rave is dat de machines samenwerken, waardoor er harmonie in muziek en tussen mensen ontstaat. Zelfs mensen zonder enige muzikale ervaring kunnen zich uitleven en muziek maken.

Inspiratie en Doel

De inspiratie voor de SideQuest Rave kwam tijdens een muziekles voor neurodiverse jongeren die ik voor het speciaal onderwijs heb ontwikkeld. Daarbij ontdekte ik dat creativiteit en muziek verschillende mensen verbinden, maar dat het ook erg frustrerend kan zijn als je nog niet zo goed een instrument kunt bespelen als al die goede muzikanten die je online kunt vinden.

Met het doel om mensen samen te brengen in een creatieve en open sfeer, ben ik de SideQuest Rave gaan maken, die ook te zien was op de Dutch Design Week. Ik ervaar die open verbinding zelf pas echt als ik lekker aan het jammen ben met andere muzikanten. Muziek maken zonder richting, maar wel elkaar aanvoelen en reageren op elkaar. Normaal zou je jaren moeten oefenen om op die manier een instrument te kunnen bespelen, maar de SideQuest Rave biedt deze ervaring direct.

Jan-Willem demonstreert de SideQuest Rave interactieve muziekinstallatie op het Nerdland Festival, waarbij bezoekers melodieën, basslines en ritmes kunnen creëren met gekleurde machines geïnspireerd door Gameboys en arcadekasten.

Alles is ontworpen om intuïtief en uitnodigend te zijn. De machines moedigen je aan om elke knop te verkennen. Dankzij de onmiddellijke feedback leer je snel en op natuurlijke wijze hoe elke machine werkt, zonder dat er een uitgebreide handleiding nodig is, die toch niemand leest. 😂

Het grootste compliment voor mij is als mensen de installatie zien als speelgoed, en zonder dat ze het doorhebben in een positieve omgeving zijn beland waarin ze samen met anderen iets moois aan het maken zijn.

Oprechte Reacties van Bezoekers

De reacties op het Nerdland Festival waren positief. De installatie bracht een glimlach op de gezichten van jong en oud. De mooiste momenten zijn toch wel de families die, zonder muzikale achtergrond, trots staan te dansen op de muziek die ze zelf aan het maken zijn.

Persoonlijke Achtergrond

Creativiteit en technologie is voor mij altijd iets natuurlijks geweest. Al op jonge leeftijd gaf mijn vader me een computer en daarmee leerde ik zelf computerspelletjes maken. Hoewel ik soms jaloers was op kinderen met creatieve ouders die muzikanten of kunstenaars waren, heb ik mijn eigen weg gevonden. De combinatie van creativiteit en technologie is voor mij de perfecte manier om mezelf te uiten.

Toekomstplannen

Er zijn plannen voor meer versies van de machines en een kleinere variant waarmee grote groepen workshops kunnen volgen. De creativiteit en verbinding die de SideQuest Rave brengt, zullen zich dus zeker nog verder ontwikkelen.

Tot Slot

De SideQuest Rave is meer dan alleen een interactieve muziekinstallatie; het is een ervaring die mensen samenbrengt en hen uitnodigt om hun creativiteit te ontdekken. Of je nu een doorgewinterde muzikant bent of iemand zonder enige muzikale achtergrond, de SideQuest Rave biedt een unieke kans om samen muziek te maken en plezier te hebben. Het is een plek waar iedereen kan experimenteren, leren en groeien, ongeacht hun vaardigheden. Ik kijk ernaar uit om deze ervaring met nog meer mensen te delen.

Wil jij ook zo’n geweldige muziekervaring bij jou op locatie of ben je geïnteresseerd in meer creatieve technologische workshops? Neem dan contact met ons op!