Van Kapotte Super Nintendo naar Audiovisuele Kunst

Van Kapotte Super Nintendo naar Audiovisuele Kunst

Een unieke reis van een kapotte Super Nintendo, omgevormd tot een muziekgestuurde videosynthesizer. Ontdek hoe oude gametechnologie nieuw leven wordt ingeblazen met creatieve technologie en live muziek.

Een Nieuw Leven voor een Oude SNES

Al jaren lag er een kapotte SNES in mijn kast. Hij functioneert nog, maar kan bepaalde visuele sprites , zoals Mario in Super Mario World, niet weergeven. Dit bracht me op een idee: waarom zou ik deze al kapotte console niet omtoveren tot een muziekgestuurde videosynthesizer? 

SNES Retro Gaming en Moderne Muziek Versmelten

Als muzikale nerd ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om geluid en beeld te combineren. Deze keer begon mijn avontuur met een oude kapotte Super Nintendo.

De Magie van Circuit Bending

Ik opende de Super Nintendo en ging op zoek naar pinnen op het moederbord die vette visuele effecten creëerden wanneer ze kortgesloten werden. Het was een soort schatzoeken binnen de elektronica van de SNES, een techniek die ook wel bekendstaat als circuitbending. 

Ontdekken en Experimenteren met de SNES

Na het ontdekken van de vetste combinatie van pinnen, vooral die rondom de grafische chip van de Super Nintendo, koppelde ik ze aan een transistorschakelbord dat ik voor een eerder project had ontworpen. Hiermee kon ik, via een Arduino, een programmeerbare microchip, de verbindingen op de transistors aansturen, en dus de pinnen die samen een visuele glitch veroorzaken, op commando met elkaar laten kortsluiten. 

De Wereld van MIDI

Het volgende deel van mijn project was het programmeren van code waarmee de transistors reageerden en via MIDI konden worden aangestuurd. MIDI, ofwel Musical Instrument Digital Interface, is een protocol voor communicatie tussen muziekinstrumenten, zoals het overbrengen van nootwaarden en velocity. In mijn go-to muziekprogramma, ABLETON, gebruik ik deze mogelijkheid om de visuele glitches via MIDI te sturen. Het is net alsof ik kleine filmpjes, vergelijkbaar met die in VJ-software, aanstuur met de computer, maar deze ‘filmpjes’ worden in werkelijkheid gecreëerd door gestuurde glitches in een Super Nintendo. 

Retro Gaming en Moderne Muziek Versmelten

Tijdens liveoptredens kan ik de Super Nintendo Videosynthesizer op een projector aansluiten. De live visuals veranderen generatief en lopen automatisch synchroon met mijn muziek! Wat het echt bijzonder maakt, is dat elke gamecartridge unieke visuals oplevert. Dit betekent dat ik cartridges kan verwisselen om diverse visuals te creëren, zonder dat ik daarvoor de MIDI-sequenties hoef aan te passen. 

Oude Techniek in een Nieuw Jasje

Deze experimentele mix van oude gametechnologie en moderne visuals toont precies waar mijn hart ligt. Door verder te kijken dan conventionele toepassingen, ontstaan nieuwe kunstvormen en expressiemogelijkheden. De Super Nintendo Videosynthesizer is daar een perfect voorbeeld van. Ik nodig jullie uit om de wereld van circuitbending te verkennen en te ontdekken welke onverwachte schoonheid je kunt creëren met technologie die misschien al jaren in je kast ligt. Blijf experimenteren, blijf creëren! 

Bekijk de Volledige video: